Ar-Rayyan: Ice Breaking

Alhamdulillah, hari ni dapat hadir ke perjumpaan pertama Kelas Rakyat (Johor). Something that looked like Projek Iqra’ buat. Kebetulan last week minta tukar cuti to today.

Actually terlupa yang sepatutnya cuti last week, tapi dah buat appointment dekat Adeline today. Tu yang tukar cuti. Tetiba pulak diaorang nak buat perjumpaan pertama kelas rakyat hari ni, so appoinment Adeline tukar jadi semalam. Balik kerja terus pergi.

Nervous jugak nak pergi. Malam tadi pun susah nak tidur. Seriau macam mana keadaan hari ni. This is the first time aku join event macam ni. Sebelum ni maybe just sibuk dengan latihan PALAPES je so tak pernah berkesempatan nak join program-program yang lain. Plus fakulti kitaorang tak berapa nak aktif sangat dengan benda-benda macam tu. Ke aku yang tak tahu?

Pagi tadi pergi site sekejap, inspection. Gerak dari rumah dalam pukul 1.30pm. Hujan pulak. Nasib tak lebat. Gerimis je. Tahu area Taman Perling, tapi tak sure mana Taman Sutera. Nasib baik ada GPS. Dah sampai area sana, duk pusing dua tiga kali tak jumpa mana Rumah Ar-Rayyan. Minta diaorang share location. Then baru baca dekat FB katanya ada recycle center kat depan tu. Dekat dah rupanya.

Masa sampai, anak-anak Ar-Rayyan tak sampai lagi. Pagi tadi diaorang ada event. So, sementara tunggu diaorang sampai kitaorang ice breaking antara sukarelawan. Dalam pukul 3.00pm baru anak-anak smapai. Since this is the first class, and diaorang pun dah nak cuti, weekend, no homework, so kitaorang just divided them into 3 group. 5-8 tahun, 9-12 tahun and the last one is sekolah menengah.

Aku jaga anak-anak 2nd group, 9-12 tahun. This group, tugasan mereka adalah menulis nama sendiri dengan kreatif. Terkagum dengan kreativiti mereka. Aktiviti diaorang selesai dalam pukul 4.30pm. Then kitaorang ada post mortem. Discussion for the next session. I really wish I can attend. Tapi diaorang buat on Saturday, but maybe akan buat kelas study malam. Insya Allah, I will attend that.

Orang-orang sekitar Johor Bahru, kalau nak join sangat dialu-alukan.

Mitos

Dua malam untuk menghabiskan pembacaan Mitos. Semalam tertidur entah pukul berapa semasa membaca.

Nasib baik cepat order hari tu. Dapat first batch untuk siri koleksi. Sebabnya Mitos memang tak ada dijual dipasaran.

2014-10-16-09-20-34_deco

Katanya ia adalah novel yang disiarkan setiap minggu di surat khabar secara bersiri. Tapi sebab aku bukan jenis yang membaca surat khabar, haruslah memang tak tahu pun akan kewujuan Mitos ni.

But thank to RAMFC, coz membukukan Mitos dan menjadikannya sebagai koleksi untuk RAMians.

Next project “Raudhah”. Magis dengan Sunan Nanggroe Sang Kembara macam tak dapat nak baca dulu coz belum baca Sunan Musyafir dan Aku Bercerita. Sebab watak-watak dalam Magis adalah dari novel-novel yang terdahulu then Sunan Nanggroe Sang Kembara pulak memang sah-sah sambungan untuk Sunan Musyafir.

Permusuhan antara dua jurai keturunan sejak zaman-berzaman dari Jambi hingga ke Malaysia tidak pernah berakhir. Dua guliran baka yang wujud di Nusantara sentiasa berdendam. Misteri pembunuhan perompak di Kuala Lumpur rupanya mengamit perhatian.

Kehilangan Haikal penuh misteri terselit rahsia yang tidak terungkai. Kepulangan yang dinanti memberi seribu hikmah. Juga cinta Haikal kepada Umairah akhirnya terhalang. Haji Daud dan Dato’ Adib terpaksa bersemuka dengan Asmiah dan Zamberi.

Inspektor Zaheran berusaha untuk merungkai kes tetapi tidak mendapat sokongan penuh ASP Kamarul. Begitu juga dengan Azizi yang tidak mahu membantu.

Apakah dendam yang tersemai akan terlerai? Adakah peperangan akan berlaku lagi? Siapakah pihak yang berdendam? Mengapa cinta antara Haikal dan Umairah terhalang? Dapakah Inspektor Zaheran menjalankan tugasnya?

Petite Anglaise

Finally done! Lama giler nak habiskan baca novel ni. At first, memang semangat nak baca coz it about blogger. Since I’m a blogger too. The tagline really catch me, excited to know the story because it is based on true story.

In paris, in love, in trouble

But the words are just hard to understand, and how I really hate to not understand it because it French. Not an English words and there is no translation for the meaning. I prefer if the English translation for the French words. So, in the same time I can gain knowledge about French too.

2014-10-13-04-53-40_deco

Just because of that, it took me a long time to finished it. But overall, I love the story. At some point, it make me wonder is Catherine a.k.a Petite Anglaise marrying her lover, James or did she returning back to her daughter’s father, Mr. Frog.

Where she got a job and found a Frenchman – Mr. Frog. Together they had a child – Tadpole. Then, one day, in an idle moment, Catherine spiced things up by creating a blog – and Petite Anglaise was born. But Petite had a life of her own. Soon, she was snatching illicit moments in seedy hotels with sexy online lover James before Catherine ran home for a guilty snuggle with Tadpole. Was daring, witty Petite having too much fun? What about Catherine’s crumbling relationship with Mr. Frog? She might be bilingual, but how long can an English Rose keep up a double life?