Raudhah

Finally done membaca Raudhah semalam. Karya Ramlee Awang Murshid yang ke 24. Belum di pasaran lagi. Just I’m a lucky person yang dapat cetakan 500 pertama untuk Karnival Mini Karangkraf di Plaza Angsana Johor Bahru hari tu. Nasib baik bertindak pantas untuk dapatkan this naskah. Suka dengan tagline this novel

Demi sebuah cinta… Biarlah ia membara.

Let me share sinopsis untuk novel ni:

Joker dan White – gandingan dua penjenayah kejam yang saling tidak mengenali. Joker adalah contract killer dan White pula pemegang kontraknya. Koda rahsia mereka – ‘Mawar Putih’. Sasaran pembunuhan adalah golongan penjenayah berkolar putih. Hubungan mereka retak setelah Joker mengalami serangan jantung secara tiba-tiba. Jantungnya berhenti selama tiga minit. Logik akal, Joker sudah mati!

Faris dan Hambali – dua sahabat yang terpisah dan berbeza cara hidup. Faris bergelumang dosa. Hambali pula hamba yang taat. Setelah membilang tahun, mereka bertemu semula di Masjid Negara. Faris menyatakan hasrat hendak berubah dan Hambali tekad mahu membantu sahabatnya itu ‘taubah nasuha’.

Cinta – muncul secara misteri. Junaidatul Al-Fatiah merupakan tunangan Hambali. Dalam diam Faris turut mencintai gadis itu. Kedua-dua lelaki ini menggelarnya, “Raudhah”. Seorang gadis dicintai dua lelaki, pasti salah seorang harus mengorbankan perasaan dan keegoan. Tapi siapa?

Raudhah – banyak teka-teki yang sukar disimpulkan. Hanya iman dan takwa mampu melihat di sebalik takbir waktu. Persoalan muncul dalam bentuk yang sangat menyakitkan: keterbalikan cinta, keliru antara bayang dan jasad serta kitaran waktu yang mencetuskan huru-hara.”

Joker, I know from the begining of the story. Suku pembacaan, rasanya boleh agak siapa White. Tapi bila baca dah separuh, confuse balik dengan identiti sebenar White. Mana pernah novel Ramlee Awang Murshid membenarkan pembacanya mengagak dengan tepat apa yang berlaku.

His book are non predictable. 360 twist. Confusing dan memerlukan tahap penghayatan yang tinggi. Dan lagi satu tidak pernah satu pun novel kosong melainkan sarat dengan ilmu dan dakwah dengan caranya tersendiri. Semoga Tuan Ramlee terus diberikan ilham untuk menghasilkan karya-karya.

Another thing yang menyentuh perasaan in this book adalah:

Bismillah… aku mencintaimu!

Sangat romantik okay!

Happy Deepavali 2014

Hari ni public holiday. Dah plan hari ni nak makan daging rebus cicah kicap cili. Tapi takkan nak makan yang tu semata-mata. So, air rebusan daging tu buat sebagai kuah untuk bihun sup. Ada improvement dari cubaan bihun sup yang lepas, tapi masih ada terasa kekurangan sesuatu. Tapi tak tahu apa benda yang kurang tu. Hurm…

Hari ni memang tak ada plan nak ke mana-mana. Cadangnya nak menghabiskan bacaan Raudhah. Dah tiga malam membaca, tapi asyik terlelap je. Tadi pun, baca separuh sampai tertidur. Tak tahulah kenapa asyik rasa mengantuk. Padahal malam pun tidur awal jugak.

Almost 2 months tak balik Kuching. Perasaan rasa nak balik tu dah membuak-buak. Tapi tiket mahal. Kalau untuk balik raya, tiket mahal pun aku sanggup. Plus cuti dah habis. Nak collect cuti macam tak ada asbab nak kerja on the weekend. Memujuk hati dengan bersabar tunggu Tuan Haji and Puan Hajah datang bulan December nanti.

Hopefully dapat habiskan Raudhah hari ni jugak. Happy Deepavali untuk yang menyambut Deepavali.

Ar-Rayyan: Ice Breaking

Alhamdulillah, hari ni dapat hadir ke perjumpaan pertama Kelas Rakyat (Johor). Something that looked like Projek Iqra’ buat. Kebetulan last week minta tukar cuti to today.

Actually terlupa yang sepatutnya cuti last week, tapi dah buat appointment dekat Adeline today. Tu yang tukar cuti. Tetiba pulak diaorang nak buat perjumpaan pertama kelas rakyat hari ni, so appoinment Adeline tukar jadi semalam. Balik kerja terus pergi.

Nervous jugak nak pergi. Malam tadi pun susah nak tidur. Seriau macam mana keadaan hari ni. This is the first time aku join event macam ni. Sebelum ni maybe just sibuk dengan latihan PALAPES je so tak pernah berkesempatan nak join program-program yang lain. Plus fakulti kitaorang tak berapa nak aktif sangat dengan benda-benda macam tu. Ke aku yang tak tahu?

Pagi tadi pergi site sekejap, inspection. Gerak dari rumah dalam pukul 1.30pm. Hujan pulak. Nasib tak lebat. Gerimis je. Tahu area Taman Perling, tapi tak sure mana Taman Sutera. Nasib baik ada GPS. Dah sampai area sana, duk pusing dua tiga kali tak jumpa mana Rumah Ar-Rayyan. Minta diaorang share location. Then baru baca dekat FB katanya ada recycle center kat depan tu. Dekat dah rupanya.

Masa sampai, anak-anak Ar-Rayyan tak sampai lagi. Pagi tadi diaorang ada event. So, sementara tunggu diaorang sampai kitaorang ice breaking antara sukarelawan. Dalam pukul 3.00pm baru anak-anak smapai. Since this is the first class, and diaorang pun dah nak cuti, weekend, no homework, so kitaorang just divided them into 3 group. 5-8 tahun, 9-12 tahun and the last one is sekolah menengah.

Aku jaga anak-anak 2nd group, 9-12 tahun. This group, tugasan mereka adalah menulis nama sendiri dengan kreatif. Terkagum dengan kreativiti mereka. Aktiviti diaorang selesai dalam pukul 4.30pm. Then kitaorang ada post mortem. Discussion for the next session. I really wish I can attend. Tapi diaorang buat on Saturday, but maybe akan buat kelas study malam. Insya Allah, I will attend that.

Orang-orang sekitar Johor Bahru, kalau nak join sangat dialu-alukan.