2 Syawal 1435: Open House

Hari ni planning pergi beraya ke Kuching. Ada open house YB. Kalau dah alang-alang keluar tu, haruslah ke rumah wajib pergi setiap tahun at Kampung Gersik. Ingatkan nak pergi awal. Datang pulak orang jemput pergi kenduri tahlil. So, lepas Zohor baru gerak. Masa dah siap-siap nak kunci rumah, ada pulak orang call kata nak datang. Patah balik. Lepas rombongan tu balik, datang pukul rombongan yang lain. At last pukul 3.00pm lebih baru gerak.

Since van Tuan Haji dah ditukar dari komersial ke private, so kitaorang naik van je lah. Terasa macam zaman kecik-kecik. Bezanya this time yang drive namdongsaeng. Seronok naik van coz semua boleh naik sekali. So, tak payah nak tunggu sorang-sorang sampai.

Rumah first, open house Dr Hazlan. Then open house Dr Rauf. Open house Datuk Wan Junaidi tak pergi pun coz dia buat dekat dewan. So tak tahu sampai pukul berapa. Rasanya kalau petang memang dah habis kot. Balik dari rumah Dr. Rauf, heading to Kampung Gersik. Solat Asar kat situ. Then gerak ke rumah Nek Wa Densi pulak.

As usual, memang akan solat Maghrib kat situ. Tak sangka pulak nek wa laki ingat yang kitaorang selalu solat kat situ. Awal dah dia kata “Nak balik, lepas Maghrib. Kita solat dulu”. Lepas solat situ, ke rumah Nek Usu Melati pulak sampai pukul 8.30pm. Then terus balik.

 

*This year, fenomena monopod. Kitaorang pun tak terlepas jugak :P

1 Syawal 1435

Hari ni havoc giler. Semalam tak sempat nak buat rendang bagai. Ketupat and kelupis memang sejak mak nek meninggal dah tak buat dah. Puan Hajah dah order lemang and satay. So only that thing je lah yang ada untuk sarapan. Tambah roti gardenia yang dibeli. And Puan Hajah buat laksa sarawak. Eh? Laksa Sarawak for hari raya? What a problem? Tapi laksa tu tak siap lagi pun masa diaorang dah nak pergi solat Aidil Fitri. Jadinya orang yang tinggal di rumahlah kena siapkan.

Tiap-tiap tahun raya, biasanya awal-awal pagi lepas solat Aidil Fitri tu budak-budak dah serbu rumah. But this year, tak ada pulak. Senyap sunyi. Family Cikgu Fauzi pun tak datang jugak pagi ni. So, kitaorang sempat bergambar family sebelum berjalan raya ke rumah Pak Udak.

Masa dekat rumah Pak Udak, family Cikgu Fauzi call tanya kitaorang dekat mana. Terus suruh diaorang pergi ke rumah Pak Udak jugak. Then kitaorang jalan sama-sama. Pergi ke kuburan. Then singgah bebearapa buah rumah. Kembung jugak perut. Sekali serbu, memang penuh rumah. Mana taknya, kitaorang cousin dah sepuluh orang. Tolak Emma Eonni, tambah Dilla Eonni, Mak Ude, Daniel and Dalili dah 17 orang.

Rumah last, kena tangkap pergi kenduri tahlil. Tuan Haji dan Puan Hajah dah selamat lepas. Kitaorang yang lain semua kena tangkap. Makan nasi pulak. Memang kenyang giler. Dalam pukul 3.30pm baru balik rumah. Duduk berehat menghadam makanan. Malam tak pergi mana-mana pun. Just duduk rumah je.

 

*This year ramainya orang pakai warna tema hijau emerald and biru royal.

21 Ramadhan 1435: Iftar with Kak Dee and the kids @ Pizza Hut Mid Valley

Hari ni kerja macam biasa. Dah planning this weekend nak pergi rumah Aquazie coz kitaorang nak pergi shopping dekat Kenanga. Tak ada apa pun nak cari sebenarnya. Saja nak jalan-jalan menghabiskan duit.

Sementara tunggu Aquazie balik kerja pukul 10.00pm, tak tahu nak pergi mana coz balik kerja terus nak ambik train. Try tanya Jae and Av kot-kot boleh nak iftar sesama petang tu. So bolehlah sementara tunggu Aquazie, lepak dengan diaorang. Jae kata dia dah janji dengan kawan.

Try tanya Kak Dee pulak. At first Kak Dee kata dia tak ada plan nak keluar. Dia ajak iftar kat rumah. Tapi macam segaan pulak nak pergi rumah dia. At last, katanya Mimi ajak pergi Mid Valley makan Pizza Hut.

Balik kerja sharp 4.30pm terus keluar pergi stesyen KTM tumpang Haziq. Train gerak dari Sungai Buloh dalam pukul 5.15pm. Sampai dekat Mid Valley dah dekat nak pukul 6.00pm. Seriously ramai giler umat.

Pergi solat dulu, then baru pergi ke Pizza Hut nak booking tempat. Masa tunggu train dah try call untuk booking, tapi dia kata first come first served. Sampai je tengok orang dah beratur panjang. Dah siap u-turn lagi barisan tu. Seriau jugak kalau tak dapat tempat.

Nasib baik dapat tempat. Lama jugak duduk tunggu sementara nak masuk waktu berbuka. At first ingat nak pesan set Ramadhan tu. Teringin jugak nak try. Tapi the kids nak pizza ayam, so ambik set biasa untuk empat orang.

Lepas makan, pergi solat then shopping. Katanya tak ada nak membeli barang. Sekali terjumpa jugak satu kemeja and terus TERbeli. Terbaik!

Around 10.00pm keluar tunggu bas. Ngam-ngam keluar ada bas kat situ. Terus naik and tak lama lepasa tu bas terus jalan. Ingatkan jauh, dekat rupanya. Nasib baik tak ambik LRT tadi. Tunggu Aquazie dekat pondok depan pondok guard.