Projek Rakyat JB

This is sticky post entry. Scroll down for new entry. Thank you.

photo from projek rakyat jb fanpage

photo from projek rakyat jb fanpage

Ahlan wa sahlan 2015. First entry nak perkenalkan the volunteer club yang aku join last year, Projek Rakyat JB.

Dulu selalu follow Projek Iqra’ punya fanpage. Teringin nak join diaorang but it too far, nun di KL sana. Kalau masa di KL dulu susah jugak nak join coz I don’t have a transportation. Pergi and balik kerja tumpang orang. Alangkah bestnya kalau this Projek Iqra’ ada kat Johor.

Nak dijadikan cerita, one day ternampaklah ada someone post kat fanpage Projek Iqra’ yang diaorang nak tubuhkan Projek Iqra’ di Johor. So dengan semangat terus contact person incharge.

Actually, this is not under Projek Iqra’. Tapi konsepnya lebih kurang. And kitaorang pun memang selalu rujuk dengan Projek Iqra’. Kiranya kitaorang ni as a kid and Projek Iqra’ is a parent.

Kitaorang fokus untuk membantu masyarakat especially anak-anak (anak yatim, asnaf dan miskin) yang tinggal di asrama kebajikan dari segi pendidikan, kebajikan dan sahsiah. And for this time being, kitaorang fokus dengan Asrama Kebajikan Ar-Rayyan.

Lokasi Asrama Kebajikan Ar-Rayyan ni adalah Taman Sutera Merah. Area Taman Perling. Asrama ni adalah blok kedai. Betul-betul berhadapan dengan Recycle Center.

Perjumpaan pertama antara sukarelawan dan anak-anak Ar-Rayyan adalah pada October 2014, Sesi Ice Breaking. Perjumpaan kedua pulak diadakan pada 8 November 2014, Ujian Membaca. Yang ni untuk mengenal pasti tahap pencapaian anak-anak. Mana yang perlu lebih perhatian, mana yang dah boleh bawa diri.

Then kitaorang ada buat satu perjumpaan antara sukarelawan untuk membincangkan hala tuju Projek Rakyat JB dan perbincangan secara serius aktiviti yang akan dijalankan pada 2015. Projek Baju Sekolah 2015 memang dah dalam senarai. So, in the time memang kitaorang fokus dengan that projek.

Kalau ikut perancangan, aktiviti pertama bersama anak-anak Ar-Rayyan adalah BBQ. Then kitaorang akan ada Kelas Rakyat, Prep Malam, Iftar, Shopping Raya 2015, Shopping Sekolah 2016. Kelas Kompang memang dah bermula dan berjalan beberapa kali and anak-anak pun dah boleh main untuk jemputan.

So, looking forward for others activities. Semoga segalanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar seperti yang direncanakan.

Untuk update terkini tentang aktiviti Projek Rakyat JB boleh follow fanpage Projek Rakyat JB di Facebook. Untuk yang berminat untuk menjadi sukarelawan juga dialu-alukan. And another thing is, kitaorang sedang mencari someone yang berbakat untuk mencipta logo untuk Projek Rakyat JB. Kalau ada kawan-kawan yang kreatif yang sudi menyumbangkan idea/design sangat dialu-alukan.

**********

Aktiviti 2015

1. Simbolik penyerahan keperluan sekolah 2015
2. BBQ at Lagi Best Steamboat & BBQ
3. Ar-Rayyan: Prep Malam 12.01.2015
4. Ar-Rayyan: Prep Malam 13.01.2015
5. Ar-Rayyan: Prep Malam 26.01.2015
6. Ar-Rayyan: Prep Malam 27.01.2015
7. Ar-Rayyan: Tahlil dan Birthday
8. Ar-Rayyan: Prep Malam 02.02.2015
9. Ar-Rayyan: Prep Malam 03.02.2015
10. As-Shafar: Calling for volunteer
11. As-Shafar: Site Visit
12. Ar-Rayyan: Prep Malam 09.02.2015
13. Ar-Rayyan: Prep Malam 10.02.2015
14. Farewell Dinner Syahir
15. Ziarah Iqbal
16. Ar-Rayyan: Prep Malam 16.02.2015
17. Ar-Rayyan: Prep Malam 17.02.2015
18. Farewell Dinner Syahir 2.0
19. Ar-Rayyan: Prep Malam 24.02.2015

 

Join Venture NGO

1. Alas Perut: 30.01.2015

Ar-Rayyan: Prep Malam 24.02.2015

Rupanya ada hikmah jugak minta berterus terang pasal rumah tu. Semalam dapat whatsapp dari PM katanya ada budak praktikal nak duduk rumah tu nanti. See? If I’m alone, maybe boleh nak zip mulut ketat-ketat. Tapi kalau ada orang lain, can you trust them to shut their mouth? Semalam pun masih awkward giler dengan M&E supervisor. Tak tahulah sampai bila nak rasa janggal macam tu.

Semalam tak ada prep malam. So, malam ni je ada. Tak sabarnya nak jumpa anak-anak. Rasa nak cepat-cepat je malam. Tapi terlewat sedikit gerak dari rumah. Around 8.10pm baru gerak. Risau jugak lambat sampai. Tapi masa sampai tengok ada satu kereta je. Asrama pun macam sunyi semacam je. Pintu tertutup. Try tekan bell, sorang pun tak turun. Macam tak ada orang je ni.

Then one by one sampai. Tapi tak ramai lagi. Ingatkan dah lewat rupanya memang jadi antara yang terawal. Bila call Kak Yatt, tanya rupanya anak-anak ada jemputan makan. Miscommunication or misunderstanding coz kitaorang kata Isnin je tak ada kelas. Selasa kelas macam biasa.

Since anak-anak dah tak ada kat rumah. Nak balik macam tu je dah terasa macam !@#$%^. So ajak diaorang pergi ngeteh. Tak kisahlah kat mana-mana pun. Yang ada ada enam orang je. Fatin, Kak Susi, Jiha, Tika, me and Shazwan. Dah la dia sorang je lelaki. Nasib baik dia ok je.

So kitaorang melepak kat kedai mamak area Bukit Indah. Kumbang seekor tu memang selamatkan diri sendiri nak balik dekat. Yang ladies menyembang. Cerita memang tak habis. Shazwan pulak mata layan bola tapi telinga berkepak-kepak dengar kitaorang sembang. Ok lah tu. Berapa kali nak balik ada je benda yang disambung lagi. At last around 11.00pm baru balik. Memang macam pergi prep malam.

Rumah

Semalam entah kenapa rasa macam serba tak kena. Terasa macam sangat bersalah sebab berbohong. He said, keep it as a secret. Tapi bila orang tanya dengan bukti yang menimbulkan syak wasangka memang tak boleh nak disangkal lagi. Tak nak mengaku, so diam.

Bila dah diburu rasa bersalah tu, terfikir nak berterus terang. Tapi kena tanya tuan empunya badan. Coz masa meeting last month boss pun ada tanya tak nak sewakan ke bilik yang kosong. At least ada duit, boleh pasang aircond. Shut the mouth tigh. No komen.

So, kesempatan pagi tadi jumpa M&E supervisor tanya pasal adik dia tak jumpa rumah lain lagi ke. Then bagitahu reasons dia kata nanti dia discuss dengan boss cam ne. Masa bagitahu tu dia macam tak happy. It’s not aku menghalau his sister from my house, just I need to tell the truth.

Lepas dia discuss katanya adik dia duduk rumah dia. Terpulanglah. Tak kisah mana-mana. Tapi for the whole day memang rasa awkward giler. Aku pulak yang rasa macam salah ke apa yang aku buat?

Farewell Dinner Syahir 2.0

Semalam kitaorang buat farewell dinner untuk Dr. Syahir buat kali kedua. Sayang tak sayang kitaorang dengan dia? Mana taknya, yang first tak valid sebab dia yang belanja kitaorang. Padahal dah bagitahu awal-awal En. Nasir nak belanja. So, En. Nasir tak puas hati kitaorang buat second time. This time biar penganjur yang pilih tempat.

Tak tahu macam mana tak perasan yang diaorang tukar lokasi ke Bakar-Bakar Steamboat. Dengan confident pergi cari RnR Bistro. Nasib baik tempat tak jauh. Dekat-dekat area tu jugak. Gerak around 7.00pm lebih. Coz janji nak jumpa pukul 8.00pm.

Berpusing jugak nak mencari Bakar-Bakar Steamboat. Nasib baik tak jauh sangat. Diaorang lain dah start makan. Diaorang duduk kat atas, dalam bilik lagi tu. Memang privacy giler. Ok la tu. Memang kitaorang nak some place yang privacy pun. Boleh lah nak huha-huha. Tak adalah segan orang lain tengok. Kekita je.

At first memang nak tumpang Kak Yatt. Tapi baru teringat yang yeojadongsaeng nak datang malam ni. Since nak kena pergi airport ambik dia, so bawa kereta sendiri. Flight dia dalam pukul 11.00pm sampai.

Sementara tunggu tu, makan and sembang-sembang. Leka bersembang tak perasan jam dah pukul 11.00pm. Pelik jugak coz yeojadongsaeng tak ada call bagitahu dah kat airport, dah naik flight. Since dah pukul 11.00pm, suppost to be macam dah sampai pun tak call jugak. So, call dia tanya kat mana. Dengan slumber dia jawab kat rumah. Tengah packing barang. Eh? Biar benar budak ni.

Katanya flight dia esok malam. Kalau tak silap aku malam ni. Maybe aku salah ingat kot. Tak apelah. Tapi tak lama lepas tu, dia call balik kata flight dia memang malam ni. Haish! Memang nak buat kerja betullah. Nasib baik kat rumah. So, tak jadi pergi ambik dia. Tak lama lepas tu kitaorang balik.