Holiday: Izzah @ Johor Bahru Back2Back

Kita hanya merancang, Allah yang menentukan

Cerita 4 dan 5 April yang lepas. Masa tu Izzah datang. Kononnya nak bercuti lama di Johor dan perancangan macam nak rak nak pergi Universal Studio Singapore (USS) bagai. Alih-alih dia sampai je Senai Airport, terus ambil bas ke Larkin untuk ke KL. Mana taknya, nak buat apa je lah tiga hari duduk Johor kalau tak dapat jalan sebabnya aku kerja. Jadinya, dia di KL sehingga hari Sabtu. Lagipun passport aku dah mati dan tak sempat nak renew. Satu lagi adik bagitahu USS tengah maintenance sekarang ni. Kalau pergi tak banyak tempat yang boleh main. Baru tahu dari airport ada perkhidmatan bas ke Larkin dengan bayaran RM3.50 sahaja.

Aku balik kerja petang Sabtu, mandi dan terus bersiap ke Larkin untuk menjemput Izzah. Dalam kepala ada banyak perancangan. Cuma pergi ke tempat-tempat yang dekat sahajalah. Dari Larkin, kami terus menuju ke Johor Premium Outlet (JPO). Tempat wajib pergi kalau ke Johor walaupun tak membeli. Sekurang-kurangnya orang tanya bolehlah jawab sudah pergi. Kami sampai di JPO betul-betul Maghrib. Kalau awal sedikit mungkin boleh ‘catch the sunset’ di situ. Berjalan satu pusingan sahaja. Kanan ke kiri, atas ke bawah. Ingatkan ada promosi perfume. Tapi mahal.

Balik dari JPO, singgah makan malam di Angah DC Bandar Baru Uda. Tempat yang terkenal dengan chicken chop RM5. Tapi malam tu chicken chop RM5 sold out. Jadinya orderlah apa yang ada. Selepas makan, singgah sebentar di hadapan Istana Bukit Serene. Istana Bukit Serene ke namanya yang ada crown tu? Aku sendiri pun tak pernah nak singgah bergambar di situ. Kalau bukan ada orang yang datang bercuti rasanya memang tak akan singgah walaupun selalu lalu. Kemudian perjalanan diteruskan ke Masjid Sultan Abu Bakar. Sangat kagum dengan seni bina dan pemandangan dari masjid tersebut. Setiap kali datang ke masjid ni, setiap kali tu jugaklah rasa macam rahang terjatuh.

Dari Masjid Sultan Abu Bakar, rasa nak singgah ke Baazar Karat. Tapi perjalanan nak menuju ke sana sangatlah jem nanas strawberry anggur semua ada. Jadinya buat pusingan u balik ke rumah ikut jalan lain. Sengaja bawa lalu kawasan Stulang. Bagi peluang dia tengok seberang Singapura. Tak dapat pergi, tengok dari jauh pun tak apa kan? Ataupun ambil feel dulu? Sebenarnya dari rumah pun nampak Singapura tu. Sekitar pukul 12.00 malam baru sampai rumah. Buat perancangan perjalanan untuk keesokkan harinya pula. Semoga segala yang dirancang akan menjadi.

5 April, hari ni kitaorang sudah merancang tempat wajib pergi adalah Hello Kitty Land. So, tentative perjalanan adalah Kampung Senibong > Golf Club Permas Jaya > Tanjung Puteri > Hello Kitty Land & Puteri Harbour > LegolandKota Iskandar > Joho Concept Store > Dinner at Cup Chai Cafe & Resto.

Mula-mula singgah ke Kampung Senibong. Tapi berkabus giler. Tak berapa nak nampak sangat Singapura tu. Bergambar sekejap. Kemudian singgah berhenti di tepi Golf Club Permas Jaya. Maklumlah, April Spring. Memang banyak bunga-bunga bertaburan di tepi pagar tu. Bergambar di situ terasa macam di luar negara. Masa tu dah mula hujan rintis-rintis. Kitaorang singgah ke Tanjung Puteri. Tersesat pulak tak tahu nak masuk simpanga mana. Termasuk ke simpang yang tengah construction. Hujan pulak tu. So, teruskan perjalanan ke Hello Kitty Land dan Puteri Harbour.

5 jam dalam Hello Kitty Land dan Little Big Club. Masa kat dalam tu terasa lapar yang amat, tapi leka dengan aktiviti terus lupa dengan lapar. Bila dah keluar baru terasa lapar balik. Singgahlah makan ayam goreng sebentar sebelum bergambar dengan latar belakang kapal-kapal. Sekejap je pun bergambarnya. Ada satu dua je kot. Lepas tu teruskan perjalanan ke Legoland dulu. Ingat nak bergambar depan main entrance. Tapi kena parking yang bayar RM10 macam tak berbaloi. So, kitaorang just stop depan Legoland Hotel dan bergambar di situ.

Perjalanan diteruskan ke Kota Iskandar. Tak ingat jalan masuk ke tempat yang Mr. Ariel bawa dulu. Tu pun dua tahun lepas kot. Ni baru nak sampai lagi. Biasalah Kota Iskandar memang tempat untuk pengantin outdoor shooting. Nasib baik tak ramai sangat pasangan yang outdoor shooting hari tu sebabnya Ahad government dah kerja.

Balik dari Kota Iskandar, masih mencuba nasib ke Tanjung Puteri. Sebelum tu singgah dulu di Joho Concept Store. Beli sourvenir sedikit dan bergambar je yang lebih. Semasa sampai Tanjung Puteri, walaupun ramai giler orang dengan kereta keluar masuk, tak lama kitaorang terus dapat parking. Dah la dekat. Say Allahamdulillah. Dan lagi satu memang perancangan Allah itu adalah yang terbaik. Pagi kitaorang nak pergi hujan, petangnya kitaorang dapat view sunset yang sangat cantik. Say Subhanallah. Menikmati keindahkan ciptaan Allah sehingga masuk waktu Maghrib sebelum bersedia untuk dinner bersama cikgu-cikgu Tuisyen Amal di Cupchai Cafe & Resto.

Lepas makan, terus balik. Dah memang tak larat nak singgah mana-mana sebab satu hari penuh dengan kegembiraan. Balik rumah dengan perasaan yang puas hati sebab terasa sangat berbaloi masuk ke Hello Kitty Land. Recommended untuk yang nak pergi bercuti ke Johor Bahru. Lagi-lagi kalau yang ada anak kecil perempuan. Kalau anak kecil lelaki sesuai ke Little Big Club.

 

Story dari tuan badan, boleh click sini:
Let Start A New Journey ^_^
Hari Kedua Journey KCH-JB ~ Transit at KL
Hari Ketiga Journey KCH-JB ~ Back 2 Back
Hari Keempat Journey KCH-JB ~ Throwback Childhood Memory
Hari Kelima Journey JB-KCH ~ Back To Normal -_-

Instax Mini 25

11113072_788517727891359_769895160726280455_n

Finally, I got this instax mini 25 camera. Memang sudah lama mencari. Tapi disebabkan harganya yang mahal, dan ianya hanyalah kehendak dan bukannya keperluan. Lagipun Mr. Peplum (si Nikon Coolpix) is there, always with me. Sekarang ni pulak sudah ada Mr. Silver I (si iPhone6), lagilah terlupa terus dengan niat nak membeli instax camera.

Walaupun terlupa sebentar dengan niat tu, sebenarnya ada hajat yang lebih besar. Nak mencari instax printer. Yang tu macam lagi menarik sebab boleh print any picture from your phone. Dalam dilema jugak sebenarnya sekiranya ada duit lebih nak beli yang mana satu. Instax camera ataupun instax printer.

Nak dijadikan cerita, semalam pergi tolong team Charity Event Mutiara Rini, Projek Rakyat JB sorting barang-barang derma orang ramai. Awal-awal dah ternampak instax camera tu. Tapi macam was-was dengan kondisinya. Letak tepi dulu. It not only me who’s excited looking at that camera. There’s few people who want to have it too.

Masa sudah hampir selesai kerja-kerja menanda harga, saja cuba-cuba kamera tu. Bateri ada tapi film tak pasti ada ke tak. Ada bateri pun entah boleh guna ke tidak. Try on, lens dia hidup. Mean battery elok lagi. Cuba-cuba je snap. Terkejut sebab ada film keluar. Lepas tu baru perasan yang ada tulis jumlah film. Okay. Let’s we try again.

Ambil gambar diaorang tengah buat kerja. Second time ambil gambar selfie dengan Yan. After second trial tu, dah rasa excited. Melonjak-lonjak je rasa nak. Datang jumpa Kak Yatt tanya berapa. Kalau RM100 something memang ambil terus. Kak Yatt kata RM150. Apa lagi, terus sambar.

Third trial, just snap around. Masa tu kerja semua sudah selesai. Just finalised the packaging. Diaorang perasan dengan flash, masing-masing bising kenapa tak nak ambil gambar ramai-ramai. Apa lagi, rapatkan shaf dan masuk semua dalam gambar. Dan macam biasa, photographer memang tak ada gambar.

Sekitar pukul 11.00pm masing-masing minta diri. With confident passing the first junction rupanya tu jalan keluar terus ke pusat bandar. Tak pasal-pasal main u-turn. Dari dulu sampai sekarang memang gagal nak ke Johor Bahru keluar dari pintu pagar utama UTM. Adeh!

Reset!

Sometimes we forgot that a bad memory also a part of memory.

Kita selalu berharap agar kita akan dapat melupakan perkara sedih yang berlaku. Tapi kita terlupa, pelangi muncul selepas hujan. Kadang-kadang, apabila cuba melupakan kenangan pahit, kenangan manis terpadam sekali. Kalaulah ingatan ataupun memori kita seperti memori komputer, senanglah untuk memilih kenangan mana untuk disimpan dan kenangan mana perlu dibuang.

Kali kedua blog bermasalah. Sebelum ini blogspot, sebab itulah bertukar kepada hosting berbayar. Ingatkan tak ada masalah, rupanya ada jugak. Disk usage over limit. Perlu delete certain folder. Tak nak tanya dengan orang yang pakar. Memandai delete sendiri. Alih-alih, website problem. Langsung tak dapat buka. Cuba hubungi provider, NetKL. Nasib baik mereka jenis yang mesra pelanggan. Sabar menjawab pertanyaan. Cadangan dari mereka perlu reset. Maksudnya blog akan kosong dan perlu diset semula.

Mungkin ada hikmah. Empat tahun lepas, BroFramestone yang settingkan blog ni. Semua dia yang buatkan. Tahu-tahu je sudah boleh tulis dan publish entry. Kalau tak jadi hal ni, memang tak tahu macam mana hendak setting. Lagi satu, mungkin inilah masanya untuk menukar gaya penulisan. Ataupun menukar kisah yang perlu ditulis?

Untuk menulis secara aktif seperti dulu adalah terlalu mustahil. Mungkin akan berkongsikan isu-isu penting? Atau beberapa peristiwa? Review? Travelog? Hurm…