Hotel King

Semalam dah selamat habis menonton drama Hotel King. At first boleh tahan lagi nak layan masa makan je. Coz episode awal-awal tu macam tak berapa nak menarik sangat. So dapatlah habiskan dua novel. Mitos dan Raudhah.

Start masuk episode 8 dah mula can’t stop. Storyline become more interesting dan penuh tanda tanya. Sinopsis boleh baca di Hotel King at Korean Drama.

pinjam dari korean drama

pinjam dari korean drama

Gandingan mantap Lee Dong Wook and Lee Da Hae after 2005, My Girl. Eventho aku bukan peminat Lee Dong Wook. Seriously menyampah tengok muka dia. Paling tak suka kalau dia buat muka sedih. Sedih memang sedih, tapi tengok muka dia rasa nak tergelak. Aigoo!

Watak Lee Kyung Joo memang hidup. Sakitnya hati aku dengan watak tu. Syaitan bertopengkan manusia. Hati lagi kejam dari binatang. Sebab binatang pun sayangkan anak. Ke sayang anak tangan-tangankan? Rasa nak bunuh je dia.

Even storyline boleh agak and agak typical drama Korea (refer to watak Seulong) but still boleh layan lagi. Lama giler dah tak melayan drama 32 episode. Rasa macam apa je nak tunggu habis. 24 episode pun rasa macam hujung nyawa nak habiskan, ni memang pecah rekod. Lepas ni tukar angin pulak. Nak layan J-dorama pulak.

Salam Maal Hijrah 1436

Sampai bila untuk hidup dalam kenangan silam? Helaian-helaian terakhir buku lama masih dibelek-belek tanpa henti. Hampir ke muka surat terakhir, buka semula bahagian tengah. Kemudian baca lagi. Tanpa henti. Dan diulang-ulang. Sampai bila buku itu harus dipegang? Bila akan dilepaskan dan disusun di rak? Baca hanya apabila ingin memperbaiki kesilapan diri dan bukan untuk terus tenggelam dalam kenangan.

Bangunlah! Sedarlah! Tutup buku lama itu! Buka buku yang baru! Usia menginjak waktu, tapi sentiasa hidup dalam kenangan! Sedarlah! Semua itu hanya kenangan! Hadapi realiti!

Walau hidup seiring waktu, tapi hati masih di kenangan lama. Sampai bila?! Walau kehidupan hari ini tak seindah kenangan semalam, ciptakan kenangan baru yang lebih bahagia dan indah.

Raudhah

Finally done membaca Raudhah semalam. Karya Ramlee Awang Murshid yang ke 24. Belum di pasaran lagi. Just I’m a lucky person yang dapat cetakan 500 pertama untuk Karnival Mini Karangkraf di Plaza Angsana Johor Bahru hari tu. Nasib baik bertindak pantas untuk dapatkan this naskah. Suka dengan tagline this novel

Demi sebuah cinta… Biarlah ia membara.

Let me share sinopsis untuk novel ni:

Joker dan White – gandingan dua penjenayah kejam yang saling tidak mengenali. Joker adalah contract killer dan White pula pemegang kontraknya. Koda rahsia mereka – ‘Mawar Putih’. Sasaran pembunuhan adalah golongan penjenayah berkolar putih. Hubungan mereka retak setelah Joker mengalami serangan jantung secara tiba-tiba. Jantungnya berhenti selama tiga minit. Logik akal, Joker sudah mati!

Faris dan Hambali – dua sahabat yang terpisah dan berbeza cara hidup. Faris bergelumang dosa. Hambali pula hamba yang taat. Setelah membilang tahun, mereka bertemu semula di Masjid Negara. Faris menyatakan hasrat hendak berubah dan Hambali tekad mahu membantu sahabatnya itu ‘taubah nasuha’.

Cinta – muncul secara misteri. Junaidatul Al-Fatiah merupakan tunangan Hambali. Dalam diam Faris turut mencintai gadis itu. Kedua-dua lelaki ini menggelarnya, “Raudhah”. Seorang gadis dicintai dua lelaki, pasti salah seorang harus mengorbankan perasaan dan keegoan. Tapi siapa?

Raudhah – banyak teka-teki yang sukar disimpulkan. Hanya iman dan takwa mampu melihat di sebalik takbir waktu. Persoalan muncul dalam bentuk yang sangat menyakitkan: keterbalikan cinta, keliru antara bayang dan jasad serta kitaran waktu yang mencetuskan huru-hara.”

Joker, I know from the begining of the story. Suku pembacaan, rasanya boleh agak siapa White. Tapi bila baca dah separuh, confuse balik dengan identiti sebenar White. Mana pernah novel Ramlee Awang Murshid membenarkan pembacanya mengagak dengan tepat apa yang berlaku.

His book are non predictable. 360 twist. Confusing dan memerlukan tahap penghayatan yang tinggi. Dan lagi satu tidak pernah satu pun novel kosong melainkan sarat dengan ilmu dan dakwah dengan caranya tersendiri. Semoga Tuan Ramlee terus diberikan ilham untuk menghasilkan karya-karya.

Another thing yang menyentuh perasaan in this book adalah:

Bismillah… aku mencintaimu!

Sangat romantik okay!