Breakfast Platter & Cafe Latte @ Lavender Bistro

Selamat Hari Malaysia! Hari ni memang plan nak bangun lambat sikit. Tak adalah lambat sangat coz nak kena hantar Jasmine pergi airport jugak. So, pagi ni bangun pukul 8.00am. Terus bersiap untuk ke airport pukul 9.00am. Sampai dekat airport dalam pukul 9.30am. Singgah breakfast dulu.

Antara Subway dengan Lavender Bistro. Suggest dekat Jasmine Lavender Bistro coz Subway dekat KL pun ada. Lavender Bistro kat Johor je yang ada.

Masa sampai tu diaorang kata bread tak ada. Yang ada just bihun je. Tak banyaknya pilihan. So dah redha je lah makan bihun je. Sementara tunggu diaorang datang ambik order, ada pulak sorang lagi datang bagitahu bread dah ada. Nasi lemak pun ada. So, boleh pilih sandwich.

Jasmine dah order Breakfast Platter. Malas nak fikir panjang, order sama. Air pulak, kalau dekat Bistro macam ni harus order coffee sebab nanti nak tengok ukiran yang barista buat. At first nak order espresso. Budak tu kata espresso kecik. Kalau ambik americano or cafe latte besar. Pilih cafe latte la. Ke sebab dia tak reti buat dalam small glass?

2014-09-18-18-22-28_deco

Cafe latte sampai dulu. Dia buat love je. Morning love! Agak lama jugak menunggu baru makanan sampai. Dapat makanan, dua-dua senyap. Habis makan dalam pukul 10.35am terus pergi ke kedai untuk beli roti Gardenia. Biasalah kalau orang Sarawak datang memang wajib bawa roti tu balik.

2014-09-18-16-49-53_deco

Lepas Jasmine masuk, singgah MPH Bookstore kejap. Terjumpa buku Mudahnya Menjemput Rezeki Edisi Khas. Terus ambik coz ingat dapat pakai kad siswa lagi. Sekali time nak bayar dia kata tak boleh guna lagi. Kecewa mak! Next time tak shopping lagi dah kat MPH Bookstore. Balik rumah terus golek-golek tengok gambar je sambil-sambil cuci baju.

 

Mr. Silver Q: Kuala Terengganu – Gambang – Johor Bahru

Hari ni memasing bangun awal. Lepas subuh terus siap-siap mandi and kemas-kemas barang. Planning nya nak gerak dari Setiu ke Kuala Terengganu pukul 8.00am. Lagipun orang dekat rumah tu semua nak keluar jugak. Kak Ana nak pergi kerja, emak dia pergi hospital. So, memang terbaiklah coz dapat nak keluar awal. Tapi breakfast nasi kerabu dulu, sembang-sembang lagi, last-last pukul 8.30am jugak baru gerak.

2014-09-20-15-12-13_deco

Tengok masa dari GPS dalam 1 jam lebih. Kak Ana kata 45 minit. Sangat tak boleh bayangkan berapa laju dia drive. On the way nak ke Kuala Terengganu ada pulak dapat call dari office and sub-cont. Lupa pulak nak whatsapp office bagitahu hari ni EL. Kitaorang sampai dekat Kuala Terengganu dalam pukul 9.30am. Terus pergi ke Masjid Kristal sementara tunggu Taman Monumen buka pukul 10.00am. Snap-snap photo dekat situ dulu.

Dalam pukul 10.30am baru pergi Taman Monumen. Nasib baik orang tak berapa nak ramai sangat beratur beli tiket. Tak adalah lama sangat menunggu. Masuk dalam tu dalam pukul 10.45am, bajet 2 jam cukup kot untuk pergi semua. Memang ngam-ngam. Around 12.45pm kitaorang dah habis pusing and dah ready beratur beli makanan untuk bekal gerak balik ke Gambang. Tak sempat dah nak singgah Pasar Payang. Kalau singgah entah pukul berapa pulak nak gerak ke Gambang.

So, terus gerak follow highway Pantai Timur. Ni baru nampak macam highway. Memang speeding habis. Lepas tu dekat area Dungun exit kat situ. Actually ada nampak signboard direct to Kuantan tapi GPS bagi jalan tu so follow je lah. Lagipun tak tahu jalan tu ke mana. Entah sampai ke tidak ke Kuantan nya.

Bila exit Dungun tu masuk jalan lama balik. Slow balik drive. Sampai dekat area Jabor ada lagi simpang untuk masuk highway Pantai Timur. Gamble je masuk ikut situ. Tawakal je lah lalu situ coz dalam GPS tak ada tunjuk. Nasib baik sampai jugak. At the end tu baru ada tol.

At first nak keluar dekat Gambang terus. Tapi tengok minyak macam dah tinggal suku je lagi. So, exit Kuantan cari petrol station. Lepas tu nak ke Gambang dari situ follow balik GPS. Kalau nak senang patah balik ke highway and exit Gambang. Tapi kalau macam tu tak dapatlah nak jumpa little namja dongsaeng.

Kitaorang sampai dekat Gambang around 4.00pm. Singgah sekejap jumpa little namja dongsaeng. Lupa pulak tak beli T-Shirt untuk dia. Langsung tak terfikir pun. Kesian betul. So just bagi door gift yang dapat dari kenduri kahwin. Then baru hantar yeoja dongsaeng.

Gerak dari Gambang pukul 5.00pm. Terget tak nak malam dekat jalan kecik Kuantan – Segamat. Memang cerah lagi masa dah sampai Segamat tu. Tapi nak keluar ke Yong Peng GPS buat hal pulak. Dia bagi jalan dalam ladang dekat Labis. Bukan jalan yang kitaorang datang hari tu. Ingatkan jalan yang dia bagi tu lagi dekat, rupanya sangat seram. Nak patah balik memang tak boleh dah coz dah macam jauh sangat and tak ada tempat nak U-turn. So tawakal je lah lalu kat jalan sunyi tu.

Estimate masa sampai dari pukul 9.45pm jadi pukul 10.55pm. Seriau gilak. After a scary road sampai jugak dekat highway. Dah masuk highway pecut 140km/h. Banyak giler kereta kat atas jalan. Kitaorang sampai area Permas Jaya dalam pukul 9.30pm. Singgah Aeon kejap, then baru balik rumah. Menyesal pulak ikut GPS tu, tak ikut jalan datang hari tu.

Mr. Silver Q: Kuantan – Merchang (Akad Nikah & Sanding Aquazie)

Planning hari ni gerak dari Kuantan ke Merchang dalam pukul 8.00am. Tapi memasing terlajak tidur, 8.00am baru bangun and bersiap. Dah la semalam sampai je ke bilik terus havoc sebab pintu toilet. Adeh! Tunggu turn mandi, bersiap bagai around 9.30am baru gerak. Pasang GPS siap-siap, entah kemana-mana pulak dia bawa. Padahal dah tengok sign board ada Highway Pantai Timur. Plan nak ikut jalan tu, tapi GPS bawa ikut jalan lama. Adeh!

Memang rasa macam dah kecewa coz memang tak sempat nak tengok akad nikah. Perjalan dari Kuantan ke Merchang estimation time 2 1/2 jam. Tapi tengok cara pemanduan sendiri memang maunya 3 jam. Kitorang sampai dalam 12.45pm. On the way tu Aquazie kata akad nikah ditangguhkan ke petang. Pengantin lelaki tak sampai lagi. Sempat lah kot kitaorang tengok akad nikah sekali.

Rasa tak sabar nak sampai. Excited tiap kali masuk boundry daerah. Lalu kawasan perindustrian. Sangat excited. Dah sampai dekat Kampung Gong Kassim tu nak mencari rumah pulak satu hal. Minta Aquazie share location. Tengok dalam GPS macam jauh giler dari tempat kitorang. 5 minit. Rupanya dekat je. Adeh! Tu pun nasib baik Jasmine ternampak banner. Kalau tak memang lagi jauh kitoarang menyimpang.

Mr. Silver Q diberi penghormatan untuk membawa pengantin ke surau untuk majlis akad nikah. Sekejap je dekat surau tu. Tak lama. Lepas tu balik rumah balik untuk bersanding pulak. Everything is simple. Just among the family members, friends and jiran-jiran. Simple but nice. Planning dalam pukul 3.00pm outdoor shooting. Tapi hujan lebat pulak kat luar. Ingatkan tak jadi nak outdoor shooting, so dah plan nak gerak ke Setiu dalam pukul 5.00pm. Kalau sempat terus singgah masjid Kristal petang ni. Esok dari Setiu boleh terus gerak balik ke Kuantan.

2014-09-20-14-34-13_deco

 

IMG_20140920_143303

Lepas je hujan berhenti, ingatkan nak gerak ke Setiu terus. Rupanya ajak outdoor shooting. Mula-mula tak nak bawa Mr. Silver Q, ingat nak naik satu kereta je. Tapi terlebih muatan pulak. So, bawa je Mr. Silver Q. Barang-barang pun dah siap bawa sekali. Ingatkan dekat tempat shooting tu. Rupanya separuh jalan nak ke Kuala Terengganu. Kalau dah separuh jalan macam tu memang tak akan nak patah balik. Nasib baik member yang sama kerja dengan Aquazie boleh drive. So lepas outdoor shooting diaorang drive balik ke rumah, kitaorang teruskan perjalanan ke Setiu.

Masjid Sultan Ismail, tempat outdoor shooting tu seriously cantik. Masa kitaorang sampai ternampak dua pasangan pengantin tengah shooting jugak. Bila dah pusing-pusing ada lagi dua pasangan. Memang ramai jugak pengantin outdoor shooting kat sini. Suka tengok ukiran architecture masjid ni. Memang tak menyesal ikut outdoor shooting.

2014-09-20-14-31-38_deco

 

2014-09-20-14-32-20_deco

Kak Ana bagitahu macam dekat je. Tapi Aquazie kata dalam 2 jam jugak. Tak nak pergi macam tak syok pulak sebab orang tu dah tanya banya kali jadi ke tak. Lagipun memang dah lama giler tak jumpa, since habis PALAPES hari tu memang langsung tak pernah jumpa. Dah alang-alang ada dekat Terengganu ni, jumpalah terus. Kitaorang sampai dekat rumah Kak Ana dalam pukul 9.15pm. Memang ngam-ngam 2 jam perjalanan.

Makan malam kat situ sebab Kak Ana dah siap masak. Rindu dengan masakan dia yang sangt sedap. Lepas tu around 10.00pm masuk bilik untuk berehat. Esok plan gerak dari Setiu ke Kuala TErengganu pukul 8.00am, singgah masjid kristal and Taman Tamadun then balik ke Kuantan.