20 Ramadhan 1435: MH17

Semalam tertinggal charger dekat office. So, bateri kena jimat cermat. Tak boleh nak online. Awal-awal dah tutup data, standby untuk alarm bangun pagi esok. Tapi pagi tadi pun terlewat jugak. Actually dah bangun sahur, but tidur balik. 6.45am baru sedar balik. Gelabah bersiap nak pergi kerja. Nasib baik baju dah siap iron. Pukul 7.00am baru gerak. Sorry, I’m late.

Semalam aku jugak yang lambat. Bila my boss dah duduk sebelah, memang susah nak lari. Kalau biasa sharp 4.30pm memang dah hilang. Since semalam memang ada kerja so kena tahan. At first ingat nak balik dengan David Teo Senior tapi tetiba dia masuk and tegur tanya “Tak balik lagi?” Macam baru tersedar my boss yang dah pukul 5.00pm which aku sepatutnya balik pukul 4.30pm.

Macam biasa, semalam singgah bazar ramadhan, memang dah plan dalam kepala ni nak beli roti john dengan taufu fa je. Tak nak makan nasi. Know your limit. Coz memang tahu aku tak boleh masuk more than that especially Ramadhan. The day before beli KFC pun tak habiskan seketul ayam dan dua ketul kentang apa tah namanya. Set tangy tu. Tapi semalam beli grill lamb. Liat pulak dagingnya. Tiap-tiap hari lalu cium bau macam sedap, so try lah. Tak sesedap baunya.

Semalam masih sibuk dengan kes Peugeot Putih CDM25. That video memang viral. Lain lagi dengan kes Israel laknatullah yang mengebom Gaza. Pagi tadi terkejut dengar berita pasal MH017. Ya Allah, dugaan-Mu. Dengar cerita ada satu family dari Sarawak. Dalam kereta memang biasa diaorang pasang radio Sinar. So boleh dengar berita sekali. Since bateri masih flat, sampai office terus charging. Nak tunggu penuh pulak makan masa.

Bila bateri dah half, bertubi-tubi masuk msg, whatsapp, notification FB. Then baru sempat cari berita pasal MH017. Godek-godek jugak FB diaorang. Status memang macam mempunyai maksud yang sangat mendalam. Apa-apa pun, Al-Fatihah untuk semua mangsa dan takziah kepada ahli keluarga. This Ramadhan, semoga kita menjadi lebih kuat dengan ujian yang diberikan.

 

Next week, Insya Allah will going back to Johor then to Kuching.

15 Ramadhan 1435: Iftar at Subway

Hari ni masih tak larat sangat nak buat kerja or pergi mana-mana. Semalam memang pengsan terus lepas balik dari klinik. Ingatkan nak rehat sekejap je dekat bilik sakit, sekali sampai petang. Lepas tu masing-masing bising kenapa tak bagitahu awal nanti boleh hantar balik. Padahal dah call sorang-sorang, tapi semua tak jawab.

So, sepanjang hari ni baring-baring atas katil sampai sakit badan. Petang, around 5.00pm keluar pergi bazar dekat perumahan seberang jalan. Ingatkan banyak benda yang dia jual, rupanya macam kuih-kuih je. Nasi and lauk langsung tak ada. Nak pusing ke belakang pulak ke? Memang tak lah kot. Ni pun dah rasa macam terhuyung- hayang jugak berjalan.

Beli karipap RM1, then balik. Baru try call Ibrahim. Ingat nak pesan dengan dia je. Tak jawab pulak. Call David Teo Senior. Katanya ada di Subang. Dia kata nanti try call Ibrahim suruh bawa beli barang.

Tak lama lepas tu dia call kata Ibrahim tunggu bawah. Lepas tu David Teo Junior pulak call. Turun bawah tengok David Teo Junior. Katanya Ibrahim sudah beli makan. So, keluar dengan David Teo Junior.

Tekak teringin nak makan KFC. Actually nak makan McDonald. Tapi boikot, so tukar jadi KFC. On the way pergi area Wangsa Walk David Teo Junior kata dia nak makan sekali. KFC dekat luar Wangsa Walk. Kalau nak makan terus, aku kata nak solat dulu.

Singgah Wangsa Walk solat. Since dah singgah situ, macam malas pulak nak keluar tempat lain. Baik makan kat situ je. Tanya David Teo dia nak makan apa-apa tak. Katanya nak makan Subway. Ikut je lah.

PhotoGrid_1405919203452

Sempat singgah supermarket beli kurma and coklat. Dah seminggu lebih tak ada stock coklat. Kurma pulak sepanjang Ramadhan ni memang langsung tak ada beli. Tak sempat nak menyinggah. Maklumlah balik tumpang orang. Lepas tu memang langsung tak ada keluar.

PhotoGrid_1405919187650

Habis makan around 8.00pm terus gerak balik. At first ingat nak tapau KFC untuk sahur. Tapi fikir-fikir balik, macam mengarut je kerja tu. So, terus balik.

#Subway tak boikot ke?

DPT1: Iftar @ The Manhattan Fish Market

Semalam lepas berbuka puasa terus pengsan. Tapi siap mandi jugaklah. Tekak dah rasa macam lain macam. Rasa tak sedap. Tengah hari temankan Ina Naim pergi klinik, then hantar dia balik rumah. Tapi sendiri tak pergi pun. Just beli ubat dekat pharmasi.

Hari ni dah start batuk pulak. Memang tak ada semangat nak buat kerja. Dah la terasa sejuk semacam je office tu.

Tengah hari pergi tidur dekat surau. Then petang diaorang masing-masing tanya pergi ke tak iftar petang nanti. Rasa macam malas nak pergi. Tapi bila fikir-fikir balik, bila lagi nak keluar dengan diaorang. Nanti dah balik Johor memang tak dapatlah nak hangout together-gether.

Nasib baik petang, batuk tak berapa nak teruk sangat. Sharp 4.30pm keluar. Gerak dengan Ina Naim. Jalan-jalan dulu sementara tunggu yang lain sampai.

The girls dah sampai kitaorang order dulu. Then keluar berjalan lagi. Lepas tu baru masuk balik tengok the guys pun dah sampai. Havoc and happening.

At first tadi ingat nak order spaghetti je, tapi nasib baik Saffuan nak share yang set promosi Watson tu. Tapi yang tu pun kita dua orang tak larat nak habiskan. Banyak giler lebihan.

PhotoGrid_1405919238649

Dah lepas bayar, baru pergi solat. Masa tengok bil, terover mahal pulak. So, kira balik dekat surau. Ingatkan dah bagi lebih RM60, rupanya kurang lagi. Cek-cek resit, ada satu yang kitaorang tak order dia charge jugak. Tengah sibuk-sibuk kira, Farid Kamil call coz nak balik dengan dia. Kalau dia tak pergi, memang ada jugak yang membeli baju untuk tidur kat rumah staff malam ni. Dalam pukul 8.45pm gerak balik.

*Dalam pening-pening kepala semalam sempat lagi mimpi Mr. Instagram. Saya rindu awak ke awak rindu saya? Saya harap, awak rindu saya.